Doskonalenie metod zarządzania produkcją w wybranych przedsiębiorstwach sektora MŚP - Onepress
ISBN: 978-83-781-4782-4
stron: 196, Format: ebook
Data wydania: 2020-11-18
Księgarnia: Onepress
Cena książki: 25,50 zł
Kluczową rolę w gospodarce narodowej odgrywa sektor małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP). Znaczący udział takich firm w produkcie krajowym stawia przed nimi poważne zadania związane z konkurencyjnością i innowacyjnością. Monografia porusza ważne problemy związane z efektywnością i produktywnością polskich przedsiębiorstw w przemyśle spożywczym, opakowaniowym, odzieżowym i poligraficznym. Opracowanie może być wykorzystywane we wszystkich uczelniach prowadzących kształcenie na kierunku Zarządzanie Produkcją.
Osoby które kupowały "Doskonalenie metod zarządzania produkcją w wybranych przedsiębiorstwach sektora MŚP", wybierały także:
- Układ wielkości organizacyjnych. Koncepcja metodologiczna badania rzeczywistości organizacyjnej 38,33 zł, (6,90 zł -82%)
- Etyka pracy. Przekonania wartościujące pracę a zaangażowanie pracowników 38,33 zł, (6,90 zł -82%)
- Kompendium zarządzania szkoleniami 14,50 zł, (2,90 zł -80%)
- Od hierarchii do turkusu, czyli jak zarządzać w XXI wieku 58,64 zł, (12,90 zł -78%)
- Firma jako CAŁOŚĆ. Porządkowanie chaosu korporacyjnego/Corporate Global Thinking 58,64 zł, (12,90 zł -78%)
Spis treści
Doskonalenie metod zarządzania produkcją w wybranych przedsiębiorstwach sektora MŚP eBook -- spis treści
Wstęp 9
Rozdział 1 DOSKONALENIE ZARZĄDZANIA WSPÓŁCZESNĄ FIRMĄ (Wojciech Werpachowski) 11
1.1. Początkowa faza doskonalenia firmy 11
1.2. Opracowanie, wdrożenie i utrzymanie Systemu Zarządzania 11
1.3. Wykorzystanie instrumentów zarządzania jakością 12
1.3.1. Filozofie zarządzania 12
1.3.2. Metody zarządzania 12
1.3.3. Narzędzia zarządzania 15
1.4. Realizacja procesów ciągłego doskonalenia 15
Rozdział 2 FUNKCJONOWANIE WSPÓŁCZESNYCH ORGANIZACJI (Dorota Wolak, Wojciech Werpachowski) 22
2.1. Zadania i działalność gospodarcza firm 23
2.2. Maksymalizacja zysku (korzyści dla firmy) 25
2.3. Obniżanie kosztów 26
2.4. Optymalizowanie poziomu jakości wyrobów i usług 27
2.5. Spełnianie wymagań europejskich w zakresie jakości 27
2.6. Dążenie firmy do doskonałości 28
2.7. Wdrażanie filozofii doskonalenia (Total Quality Management) 29
Bibliografia 30
Rozdział 3 ZARZĄDZANIE WARTOŚCIĄ PRZEDSIĘBIORSTWA (Maria Kukurba) 31
3.1. Wartość przedsiębiorstwa a wartość firmy 35
3.2. Zarządzanie wartością przedsiębiorstwa 37
3.3. Drzewo wartości 42
3.4. Mierniki wartości 45
3.5. Zarządzanie wartością a struktura wynagrodzeń menedżerów 49
3.6. Zarządzanie wartością przedsiębiorstwa w Thyssen Krupp Group 52
Podsumowanie 56
Rozdział 4 WYBRANE ASPEKTY SPOŁECZNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI
(Jolanta Korkosz-Gębska) 57
4.1. Przegląd wybranych poglądów na odpowiedzialność biznesu 58
4.2. Normy i standardy SOB 62
4.3. Strategie przedsiębiorstw wobec SOB 65
4.4. Cykl PDCA we wdrażaniu idei SOB 67
4.5. Szanse i zagrożenia we wdrażaniu idei SOB 68
4.6. Przykłady dobrych praktyk SOB w MŚP 71
Bibliografia 76
Rozdział 5 ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ I ZMIANAMI (Emilia Błońska) 78
5.1. Podejście systemowe w doskonaleniu jakości wyrobów i usług 80
5.2. Innowacje systemowe w zakresie zarządzania firmą 82
5.3. Podejście procesowe w doskonaleniu jakości wyrobów i usług 84
5.4. Ciągłe doskonalenie 90
5.5. Total Quality Management (TQM) 91
5.6. Europejski Model Doskonałości (EFQM) 93
5.7. Zrównoważona produkcja przedsiębiorstw z sektora MŚP 95
5.8. Efektywność energetyczna 97
5.9. Filozofia KAIZEN i metoda Poka – Yoke 98
Rozdział 6 CHARAKTERYSTYKA SEKTORA MŚP (Krzysztof Krystosiak, Dorota Wolak, Anna Żmijewska) 100
6.1. Identyfikacja branży opakowaniowej w Polsce 100
6.2. Identyfikacja branży spożywczej w Polsce 104
6.3. Identyfikacja branży odzieżowej w Polsce 106
6.4. Rynek odzieżowy w Polsce 113
6.5. Działalność innowacyjna przedsiębiorstw odzieżowych 115
Rozdział 7 WEWNĘTRZNE OGRANICZENIA ROZWOJU SEKTORÓW (Anna Żmijewska) 117
7.1. Ograniczenia w sektorze spożywczym 117
7.2. Uwarunkowania prawne związane z rozwojem MŚP 118
7.3. Pozycja przedsiębiorstw MŚP w procesie rozwoju 121
7.4. Czynniki stymulujące rozwój sektora spożywczego 121
Podsumowanie 123
Bibliografia 123
Rozdział 8 JAKOŚĆ WIZUALNA W PRZEMYŚLE POLIGRAFICZNYM (Katarzyna Kołomańska) 124
8.1. Paradygmat jakości wizualnej 126
8.2. Domena jakości wizualnej 126
8.3. Zarządzanie wizualne 128
8.4. Eksploatacja otoczenia wizualnego w poligrafii 132
8.5. Definicja i funkcje warstwy wizualnej w poligrafii 136
8.6. Ocena poziomu jakości wizualnej jako element oceny 138
8.7. Przemysł poligraficzny jako element sterowania jakością 143
8.8. Zalety wykorzystania zarządzania jakością wizualną 146
8.9. Poprawa jakości wizualnej w poligrafii 146
Wnioski 147
Podsumowanie 148
Bibliografia 148
Rozdział 9 ANALIZA PROBLEMÓW DRUKU FLEKSOGRAFICZNEGO (Krzysztof Krystosiak) 150
9.1. Identyfikacja branży opakowaniowej w Polsce 151
9.1.1. Polska poligrafia na tle Europy 152
9.1.2. Obecna sytuacja przedsiębiorstw poligraficznych 152
9.1.3. Kierunki rozwoju przedsiębiorstw branży opakowaniowej 153
9.2. Analiza problemów jakościowych w drukarni 154
9.2.1. Analiza przyczyn źródłowych 157
9.3. Analiza anova dla procesu reklamacji 160
9.3.1. Warunki stosowalności jednoczynnikowej analizy wariancji 161
9.3.2. Zarządzanie reklamacjami 161
9.3.3. Metodyka oraz wyniki badań 162
Bibliografia 166
Rozdział 10 WDRAŻANIE SYSTEMÓW INFORMATYCZNYCH W MŚP
(Jan Lipiak, Dorota Wolak) 167
10.1. Zastosowanie praktycznych rozwiązań informatycznych 167
10.2. Identyfikowanie potrzeb i wymagań klienta 168
10.3. Systemy wspomagające zarządzanie firmy odzieżowej 169
10.4. System wspomagający zarządzanie firmą poligraficzną 171
10.5. Kolejność działań o charakterze inwestycyjnym 171
Rozdział 11 EFEKTYWNOŚĆ ENERGETYCZNA JAKO ELEMENT ZRÓWNOWAŻONEJ PRODUKCJI (Aldona Kluczek) 173
11.1. Efektywność energetyczna w świetle przepisów prawnych 176
11.2. Efektywność energetyczna w otoczeniu przemysłowym 179
11.3. Istota audytu energetycznego 182
11.4. Etapy audytu energetycznego i jego ocena 185
11.5. Energochłonność amerykańskich zakładów przemysłowych 186
11.6. Bariery we wdrażaniu polityki efektywności energetycznej 191
Podsumowanie 193
Bibliografia 195