Zarz - Onepress
ISBN: 978-83-7941-600-4
stron: 174, Format: ebook
Data wydania: 2009-01-01
Ksi臋garnia: Onepress
Cena ksi膮偶ki: 43,35 z艂 (poprzednio: 50,41 z艂)
Oszcz臋dzasz: 14% (-7,06 z艂)
Osoby kt贸re kupowa艂y "Zarz", wybiera艂y tak偶e:
- Projekty restrukturyzacyjne 0,00 z艂
- Rozw 0,00 z艂
- Metody ilo 0,00 z艂
- ABC wsp 0,00 z艂
- Mikroekonomia dla bystrzak贸w 39,67 z艂, (11,90 z艂 -70%)
Spis tre艣ci
Zarz膮dzanie organizacj膮 turystyczn膮 eBook -- spis tre艣ci
Wprowadzenie 5
Rozdzia艂 1
Ewolucja system贸w zarz膮dzania 7
1.1. Ewolucja metod zarz膮dzania - do pierwszych norm ISO serii 9000 7
1.2. Normy ISO serii 9000 12
Rozdzia艂 2
Od norm ISO do kompleksowego zarz膮dzania organizacj膮 19
2.1. Co dalej po normach ISO? 19
2.2. Wybrane systemy wspomagaj膮ce zarz膮dzanie organizacj膮 28
2.2.1. TQM - Zarz膮dzanie przez jako艣膰 28
2.2.2. System odpowiedzialno艣ci spo艂ecznej - SA 8000 41
2.2.3. System przeciwdzia艂ania zagro偶eniom korupcyjnym 43
2.2.4. Etyka dzia艂ania organizacji 48
Rozdzia艂 3
Charakterystyka us艂ug turystycznych 57
3.1. Znaczenie turystyki w integracji spo艂ecze艅stw 57
3.2. Specyfika us艂ug turystycznych w kraju 59
3.3. Rola pracownik贸w w kszta艂towaniu jako艣ci us艂ugi turystycznej 64
3.4. Udzia艂 klienta w kszta艂towaniu jako艣ci us艂ugi turystycznej 72
3.5. Kszta艂towanie dobrych relacji z klientem 76
3.6. Ryzyko zwi膮zane z zakupem us艂ugi 79
3.7. Analiza reklamacji klient贸w jako element doskonalenia zarz膮dzania organizacj膮 81
3.8. Etyka dzia艂ania organizacji turystycznej 86
Rozdzia艂 4
System zarz膮dzania w organizacji turystycznej 91
4.1. Okre艣lenie standardu jako艣ci w turystyce 91
4.1.1. Cechy i charakterystyki jako艣ci produktu turystycznego 91
4.1.2. Rozpoznanie potrzeb i oczekiwa艅 klient贸w 97
4.2. Uproszczony model doskonalenia standardu jako艣ci 98
4.2.1. Etap 1 - diagnoza stanu organizacji 99
4.2.2. Etap 2 - realizacja proces贸w 103
4.2.3. Og贸lne zasady zarz膮dzania ryzykiem 109
4.2.4. Etap 3 - analiza wynik贸w realizacji proces贸w 114
4.2.5. Etap 4 - doskonalenie zarz膮dzania 115
Rozdzia艂 5
Wybrane praktyczne elementy zarz膮dzania organizacj膮 turystyczn膮 117
5.1. Procesowe zarz膮dzanie organizacj膮 117
5.2. Diagnoza stanu - okre艣lenie "Standardu jako艣ci" 123
5.3. Polityka i cele Biura Turystycznego 124
5.3.1. Polityka jako艣ci 124
5.3.2. Cele jako艣ci 129
5.4. Mapa proces贸w 132
5.4.1. Procesy g艂贸wne 132
5.4.2. Procesy pomocnicze - wspieraj膮ce 141
5.4.3. Procesy zarz膮dzania 145
Rozdzia艂 6
Podsumowanie - Rola i odpowiedzialno艣膰 kierownictwa oraz pracownik贸w organizacji w systemie zarz膮dzania 163
6.1. Rola Szefa (kierownictwa) organizacji 164
6.2. Rola Pe艂nomocnika Jako艣ci 165
6.3. Rola audytora wewn臋trznego 167
6.4. Rola w艂a艣ciciela procesu 168
6.5. Rola pracownik贸w w systemie 169
Bibliografia 173