Zarz - Onepress
ebook
Autor: Hermann Simon, Martin FassnachtT艂umaczenie: Ma
ISBN: 9788301208578
stron: 466, Format: ebook
Data wydania: 2019-09-24
Ksi臋garnia: Onepress
Cena ksi膮偶ki: 119,20 z艂 (poprzednio: 149,00 z艂)
Oszcz臋dzasz: 20% (-29,80 z艂)
Tagi: Ekonomia
Osoby kt贸re kupowa艂y "Zarz", wybiera艂y tak偶e:
- Projekty restrukturyzacyjne 0,00 z艂
- Rozw 0,00 z艂
- Metody ilo 0,00 z艂
- ABC wsp 0,00 z艂
- Mikroekonomia dla bystrzak贸w 39,67 z艂, (11,90 z艂 -70%)
Spis tre艣ci
Zarz膮dzanie cenami eBook -- spis tre艣ci
- Ok艂adka
- Strona tytu艂owa
- Strona redakcyjna
- Spis tre艣ci
- Przedmowa
- O Autorach
- 1. Podstawy zarz膮dzania cenami
- 1.1. Zysk i cena
- 1.2. Definicja ceny
- 1.3. Cena i zarz膮dzanie
- 1.3.1. Cena jako narz臋dzie marketingu
- 1.3.2. Zrozumienie roli ceny
- 1.3.3. Zarz膮dzanie cenami jako proces
- 1.4. 殴r贸d艂a wiedzy na temat zarz膮dzania cenami
- 1.5. Zarz膮dzanie cenami i prawo
- 1.6. Aktualne kierunki w zarz膮dzaniu cenami
- Podsumowanie
- Literatura
- 2. Strategia ceny
- 2.1. Cele
- 2.2. Zarz膮dzanie cenami i warto艣膰 dla w艂a艣cicieli
- 2.3. Warto艣膰 i cena
- 2.4. Pozycjonowanie
- 2.5. Spos贸b dzia艂ania
- 2.6. Pozycje cenowe
- 2.6.1. Luksusowa pozycja cenowa
- 2.6.2. Pozycja cenowa premium
- 2.6.3. 艢rednia pozycja cenowa
- 2.6.4. Niska pozycja cenowa
- 2.6.5. Ultraniska pozycja cenowa
- 2.6.6. Dynamika pozycjonowania cenowego
- Podsumowanie
- Literatura
- 3. Analiza: ekonomia ceny
- 3.1. Wprowadzenie
- 3.2. Analiza informacji wa偶nych dla ceny
- 3.2.1. Ustalanie cen metod膮 koszt plus
- 3.2.2. Klienci
- 3.2.3. Konkurencja
- 3.3. Krzywa popytu
- 3.3.1. Klasyfikacja i znaczenie krzywej popytu
- 3.3.2. Krzywa popytu i elastyczno艣膰 cenowa
- 3.3.3. Inne formy krzywej popytu
- 3.3.4. Dane empiryczne dotycz膮ce elastyczno艣ci cenowej
- 3.4. Empiryczne wyznaczanie krzywej popytu
- 3.4.1. Wywiady
- 3.4.2. Obserwacje
- 3.4.3. Podsumowanie narz臋dzi
- Podsumowanie
- Literatura
- 4. Analiza: Psychologia ceny
- 4.1. Wprowadzenie
- 4.2. Tradycyjna psychologia ceny
- 4.2.1. Cena a efekt presti偶u
- 4.2.2. Paradoks Giffena
- 4.2.3. Cena jako wyznacznik jako艣ci
- 4.2.4. Wyj膮tki
- 4.3. Behawioralne wyznaczanie ceny
- 4.3.1. Podstawy teoretyczne
- 4.3.2. Efekty towarzysz膮ce behawioralnemu wyznaczaniu cen
- 4.3.3. Neuropricing
- Podsumowanie
- Literatura
- 5. Decyzja: Ceny jednowymiarowe
- 5.1. Wprowadzenie
- 5.2. Klasyfikacja jednowymiarowych metod ustalania cen
- 5.3. Jednoczynnikowe metody ustalania cen
- 5.3.1. Ustalanie cen metod膮 koszt plus
- 5.3.2. Polityka cen zorientowana na konkurencj臋
- 5.4. Wieloczynnikowe metody ustalania cen
- 5.4.1. Rachunek mar偶y brutto
- 5.4.2. Systemy wspomagania decyzji
- 5.4.3. Matematyczna optymalizacja cen
- 5.4.4. Optymalizacja ceny w warunkach oligopolu
- 5.4.5. Hipotezy reakcji w oligopolu
- Podsumowanie
- Literatura
- 6. Decyzja: Ceny wielowymiarowe
- 6.1. Wprowadzenie
- 6.2. R贸偶nicowanie cen
- 6.2.1. Segmentacja rynku jako podstawa r贸偶nicowania cen
- 6.2.2. Teoretyczne podstawy r贸偶nicowania cen
- 6.2.3. Realizacja r贸偶nicowania cen
- 6.3. Decyzje cenowe obejmuj膮ce wiele produkt贸w
- 6.3.1. Decyzje cenowe dla linii produkt贸w
- 6.3.2. Wi膮zanie cen
- Podsumowanie
- Literatura
- 7. Decyzja: Ceny optymalne dynamicznie
- 7.1. Czynniki warunkuj膮ce ceny optymalne dynamicznie
- 7.1.1. Dynamiczna funkcja celu
- 7.1.2. Dynamiczna funkcja popytu
- 7.1.3. Dynamiczna funkcja koszt贸w
- 7.2. Dynamiczna optymalizacja cen
- 7.2.1. Procedury pomocnicze w dynamicznym zarz膮dzaniu cenami
- 7.2.2. Ilo艣ciowo uzasadnione dynamiczne decyzje cenowe
- 7.3. Dynamiczne decyzje cenowe i marketing relacji
- Podsumowanie
- Literatura
- 7.1. Czynniki warunkuj膮ce ceny optymalne dynamicznie
- 8. Zarz膮dzanie cenami i warunki ramowe
- 8.1. Cena i podatki
- 8.1.1. Skutki podatkowe po stronie odbiorc贸w
- 8.1.2. Skutki oddzia艂ywania podatk贸w po stronie oferenta
- 8.1.3. Taktyczne rozwa偶ania o podatkach i cenach
- 8.2. Cena i inflacja
- 8.3. Mi臋dzynarodowe zarz膮dzanie cenami
- 8.3.1. Problemy i praktyki
- 8.3.2. Ceny a kurs walut
- 8.3.3. Import r贸wnoleg艂y
- 8.3.4. Cena i interwencje pa艅stwa
- 8.3.5. Zagadnienia realizacji w otoczeniu mi臋dzynarodowym
- Podsumowanie
- Literatura
- 8.1. Cena i podatki
- 9. Realizacja
- 9.1. Wprowadzenie
- 9.2. Podzia艂 odpowiedzialno艣ci w zarz膮dzaniu cenami
- 9.2.1. Definiowanie zada艅
- 9.2.2. Umiejscowienie kompetencji do decydowania o polityce cenowej
- 9.2.3. Struktura organizacji i procesy organizacyjne zwi膮zane z cenami
- 9.2.4. Rola dyrektora generalnego
- 9.3. Rola si艂 sprzeda偶y
- 9.3.1. Cenowa decyzyjno艣膰 si艂 sprzeda偶owych dzia艂aj膮cych w terenie
- 9.3.2. Systemy motywacyjne zorientowane na cen臋
- 9.4. Komunikowanie cen
- 9.4.1. Komunikowanie cen na zewn膮trz
- 9.4.2. Wewn臋trzna komunikacja cen
- 9.5. Kontroling cenowy
- 9.5.1. Zadania kontrolingu cenowego
- 9.5.2. Wymogi informatyczne
- 9.5.3. Narz臋dzia kontrolingu cenowego
- Podsumowanie
- Literatura
- 10. Zarz膮dzanie cenami na rynku d贸br konsumpcyjnych
- 10.1. Wprowadzenie
- 10.2. Wertykalne zarz膮dzanie cenami
- 10.2.1. Producent ustala cen臋 zbytu producenta i cen臋 detaliczn膮
- 10.2.2. Producent okre艣la wy艂膮cznie cen臋 zbytu producenta
- 10.2.3. Producent i handel dzia艂aj膮 wsp贸lnie na rzecz maksymalizacji zysku
- 10.3. Wielokana艂owe zarz膮dzanie cenami
- Podsumowanie
- Literatura
- 11. Zarz膮dzanie cenami na rynku d贸br industrialnych
- 11.1. Wprowadzenie
- 11.2. Analiza
- 11.3. Decyzja
- 11.3.1. Ustalanie ceny ukierunkowane na u偶yteczno艣膰
- 11.3.2. Metody kalkulacyjne
- 11.3.3. Aukcje
- 11.4. Realizacja
- 11.4.1. Negocjacje cenowe
- 11.4.2. Umowy cenowe i klauzule zabezpieczenia ceny
- Podsumowanie
- Literatura
- 12. Zarz膮dzanie cenami w sektorze us艂ug
- 12.1. Wprowadzenie
- 12.2. Analiza
- 12.2.1. Informacje dotycz膮ce przedsi臋biorstwa
- 12.2.2. Informacje dotycz膮ce klient贸w
- 12.2.3. Informacje dotycz膮ce konkurencji
- 12.3. Decyzja
- 12.3.1. Procedury przybli偶one
- 12.3.2. R贸偶nicowanie cen w sektorze us艂ug
- 12.3.3. Yield management
- 12.4. Realizacja
- 12.4.1. Realizacja zr贸偶nicowanych cen
- 12.4.2. Ceny sta艂e lub ceny zale偶ne od konkretnej sytuacji
- 12.4.3. Komunikowanie cen
- Podsumowanie
- Literatura
- 13. Zarz膮dzanie cenami w handlu
- 13.1. Wprowadzenie
- 13.2. Strategia
- 13.2.1. Pozycjonowanie cenowe
- 13.2.2. Wizerunek cenowy
- 13.3. Analiza
- 13.3.1. Informacje dotycz膮ce przedsi臋biorstwa
- 13.3.2. Informacje dotycz膮ce klient贸w
- 13.3.3. Informacje dotycz膮ce konkurencji
- 13.4. Decyzja
- 13.4.1. Okre艣lanie przedzia艂贸w cenowych
- 13.4.2. Decyzje cenowe dotycz膮ce pojedynczych artyku艂贸w
- 13.4.3. Decyzja cenowa i sprz臋偶enie asortymentowe
- 13.4.4. Decyzje przy promocjach cenowych
- 13.5. Realizacja
- Podsumowanie
- Literatura
- 14. Innowacje w zarz膮dzaniu cenami
- 14.1. Innowacje cenowe: troch臋 historii
- 14.2. Zmiana krzywej popytu za spraw膮 zwi臋kszonej przejrzysto艣ci
- 14.3. Innowacyjne modele cenowe
- 14.3.1. Jednorazowe op艂aty sta艂e
- 14.3.2. Model freemium
- 14.3.3. Interaktywne modele cenowe
- 14.3.4. Op艂ata za wykorzystanie
- 14.3.5. Nowe miary cenowe
- 14.3.6. Dwustronne systemy cenowe
- 14.3.7. Ceny ujemne
- 14.3.8. Zerowe koszty kra艅cowe i sharing economy
- 14.3.9. Innowacyjne systemy p艂atno艣ci
- Podsumowanie
- Literatura
- Podzi臋kowania
- Przypisy