Uwarunkowania innowacyjno - Onepress

ISBN: 978-83-66159-50-1
stron: 339, Format: ebook
Data wydania: 2023-01-01
Księgarnia: Onepress
Cena książki: 39,00 zł (poprzednio: 60,00 zł)
Oszczędzasz: 35% (-21,00 zł)
Nakład wyczerpany
Problematyka innowacyjno
Zobacz także:
- Udzia 0,00 zł
- Rachunkowo 0,00 zł
- Changing Paradigm for Inventory Management in a Supply Chain Context 0,00 zł
- Rachunkowo 0,00 zł
- Rezerwy celowe w systemie rachunkowo 0,00 zł
Spis treści
Uwarunkowania innowacyjności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w kontekście stosowania koncepcji otwartych innowacji eBook -- spis treści
Wstęp
Introduction
Rozdział 1. Innowacje i innowacyjność w ujęciu teoretycznym
1.1. Innowacje – podstawowe aspekty teoretyczne
1.1.1. Istota, źródła i rodzaje innowacji
1.1.2. Proces innowacyjny – istota, struktura, modele
1.1.3. Istota i cechy przedsiębiorstwa innowacyjnego
1.1.4. Cele i efekty wdrażania innowacji w przedsiębiorstwach
1.2. Innowacyjność przedsiębiorstw
1.2.1. Innowacyjność przedsiębiorstw – istota i pomiar
1.2.2. Innowacyjność jako źródło przewagi konkurencyjnej
przedsiębiorstw
1.3. Podsumowanie
Rozdział 2. Uwarunkowania innowacyjności przedsiębiorstw
2.1. Istota i znaczenie uwarunkowań w stymulowaniu innowacyjności
przedsiębiorstw
2.2. Klasyfikacja zewnętrznych uwarunkowań innowacyjności
przedsiębiorstw
2.3. Klasyfikacja wewnętrznych uwarunkowań innowacyjności
przedsiębiorstw
2.3.1. Wielkość przedsiębiorstwa i okres jego funkcjonowania
na rynku
2.3.2. Zasoby przedsiębiorstwa
2.3.3. System komunikacji
2.3.4. Postawa wobec zmian jako atrybut kultury organizacyjnej
2.3.5. Struktura organizacyjna
2.3.6. Orientacja rynkowa
2.3.7. Orientacja na uczenie się
2.4. Podsumowanie
Rozdział 3. Otwarte innowacje – nowa generacja modeli procesów
innowacyjnych
3.1. Otwarte innowacje – charakterystyka modelu
3.2. Współpraca w procesach otwartych innowacji
3.3. Uwarunkowania stosowania koncepcji otwartych innowacji
3.4. Otwarte innowacje w przemyśle spożywczym
3.5. Podsumowanie
Rozdział 4. Metodyka badawcza
4.1. Uzasadnienie podjęcia badań i cele badawcze
4.2. Metodyka badań ilościowych
4.2.1. Model i hipotezy badawcze
4.2.2. Opis narzędzia badawczego
4.2.3. Zastosowana procedura badawcza
4.2.4. Charakterystyka badanej próby
4.3. Metodyka badań jakościowych
4.4. Podsumowanie
Rozdział 5. Innowacyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego
oraz jej uwarunkowania w świetle prowadzonych badań
5.1. Wstępna analiza przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w oparciu
o dane GUS
5.1.1. Analiza sytuacji ekonomicznej i innowacyjności
przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce
5.1.2. Analiza sytuacji ekonomicznej i innowacyjności
przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w województwie
lubelskim
5.2. Innowacyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego
w województwie lubelskim oraz jej uwarunkowania – wyniki badań
własnych
5.2.1. Diagnoza wybranych aspektów działalności innowacyjnej
badanych przedsiębiorstw
5.2.2. Ocena poziomu innowacyjności badanych przedsiębiorstw
5.2.3. Identyfikacja uwarunkowań innowacyjności badanych
przedsiębiorstw
5.3. Podsumowanie i wnioski z badań
Rozdział 6. Otwarte innowacje w przedsiębiorstwach przemysłu
spożywczego w województwie lubelskim – wyniki badań
6.1. Partnerzy współpracy w procesach otwartych innowacji oraz
identyfikacja szans i zagrożeń związanych z ich realizacją
6.2. Identyfikacja uwarunkowań stosowania koncepcji otwartych innowacji
w badanych przedsiębiorstwach
6.3. Zależność pomiędzy podejmowaniem działalności kooperacyjnej
w zakresie innowacji a poziomem innowacyjności badanych
przedsiębiorstw
6.4. Modele otwartych innowacji wybranych przedsiębiorstw przemysłu
spożywczego w województwie lubelskim – studia przypadków
6.5. Podsumowanie i wnioski z badań
Zakończenie
Concluding section
Bibliografia
Spis tabel
Spis rysunków
Spis wykresów
Załączniki