Uwarunkowania innowacyjno - Onepress
ISBN: 978-83-66159-50-1
stron: 339, Format: ebook
Data wydania: 2023-01-01
Księgarnia: Onepress
Cena książki: 39,00 zł (poprzednio: 60,00 zł)
Oszczędzasz: 35% (-21,00 zł)
Nakład wyczerpany
Problematyka innowacyjno
Zobacz także:
- Udzia 0,00 zł
- Rachunkowo 0,00 zł
- Rezerwy celowe w systemie rachunkowo 0,00 zł
- Rachunkowo 0,00 zł
- Changing Paradigm for Inventory Management in a Supply Chain Context 0,00 zł
Spis treści
Uwarunkowania innowacyjności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w kontekście stosowania koncepcji otwartych innowacji eBook -- spis treści
Wstęp
Introduction
Rozdział 1. Innowacje i innowacyjność w ujęciu teoretycznym
1.1. Innowacje – podstawowe aspekty teoretyczne
1.1.1. Istota, źródÅ‚a i rodzaje innowacji
1.1.2. Proces innowacyjny – istota, struktura, modele
1.1.3. Istota i cechy przedsiębiorstwa innowacyjnego
1.1.4. Cele i efekty wdrażania innowacji w przedsiębiorstwach
1.2. Innowacyjność przedsiębiorstw
1.2.1. Innowacyjność przedsiÄ™biorstw – istota i pomiar
1.2.2. Innowacyjność jako źródÅ‚o przewagi konkurencyjnej
przedsiębiorstw
1.3. Podsumowanie
Rozdział 2. Uwarunkowania innowacyjności przedsiębiorstw
2.1. Istota i znaczenie uwarunkowań w stymulowaniu innowacyjności
przedsiębiorstw
2.2. Klasyfikacja zewnętrznych uwarunkowań innowacyjności
przedsiębiorstw
2.3. Klasyfikacja wewnętrznych uwarunkowań innowacyjności
przedsiębiorstw
2.3.1. Wielkość przedsiębiorstwa i okres jego funkcjonowania
na rynku
2.3.2. Zasoby przedsiębiorstwa
2.3.3. System komunikacji
2.3.4. Postawa wobec zmian jako atrybut kultury organizacyjnej
2.3.5. Struktura organizacyjna
2.3.6. Orientacja rynkowa
2.3.7. Orientacja na uczenie siÄ™
2.4. Podsumowanie
RozdziaÅ‚ 3. Otwarte innowacje – nowa generacja modeli procesów
innowacyjnych
3.1. Otwarte innowacje – charakterystyka modelu
3.2. WspóÅ‚praca w procesach otwartych innowacji
3.3. Uwarunkowania stosowania koncepcji otwartych innowacji
3.4. Otwarte innowacje w przemyśle spożywczym
3.5. Podsumowanie
Rozdział 4. Metodyka badawcza
4.1. Uzasadnienie podjęcia badań i cele badawcze
4.2. Metodyka badań ilościowych
4.2.1. Model i hipotezy badawcze
4.2.2. Opis narzędzia badawczego
4.2.3. Zastosowana procedura badawcza
4.2.4. Charakterystyka badanej próby
4.3. Metodyka badań jakościowych
4.4. Podsumowanie
Rozdział 5. Innowacyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego
oraz jej uwarunkowania w świetle prowadzonych badań
5.1. Wstępna analiza przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w oparciu
o dane GUS
5.1.1. Analiza sytuacji ekonomicznej i innowacyjności
przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce
5.1.2. Analiza sytuacji ekonomicznej i innowacyjności
przedsiÄ™biorstw przemysÅ‚u spożywczego w województwie
lubelskim
5.2. Innowacyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego
w województwie lubelskim oraz jej uwarunkowania – wyniki badaÅ„
własnych
5.2.1. Diagnoza wybranych aspektów dziaÅ‚alnoÅ›ci innowacyjnej
badanych przedsiębiorstw
5.2.2. Ocena poziomu innowacyjności badanych przedsiębiorstw
5.2.3. Identyfikacja uwarunkowań innowacyjności badanych
przedsiębiorstw
5.3. Podsumowanie i wnioski z badań
Rozdział 6. Otwarte innowacje w przedsiębiorstwach przemysłu
spożywczego w województwie lubelskim – wyniki badaÅ„
6.1. Partnerzy wspóÅ‚pracy w procesach otwartych innowacji oraz
identyfikacja szans i zagrożeń związanych z ich realizacją
6.2. Identyfikacja uwarunkowań stosowania koncepcji otwartych innowacji
w badanych przedsiębiorstwach
6.3. Zależność pomiędzy podejmowaniem działalności kooperacyjnej
w zakresie innowacji a poziomem innowacyjności badanych
przedsiębiorstw
6.4. Modele otwartych innowacji wybranych przedsiębiorstw przemysłu
spożywczego w województwie lubelskim – studia przypadków
6.5. Podsumowanie i wnioski z badań
Zakończenie
Concluding section
Bibliografia
Spis tabel
Spis rysunków
Spis wykresów
Załączniki