reklama - zainteresowany?

Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań - Onepress

Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań
Autor: Helene Dujardin
Tytuł oryginału: Plate to Pixel: Digital Food Photography& Styling
Tłumaczenie: Piotr Cieślak
ISBN: 978-83-246-3756-0
stron: 288, Format: 200x230 , okładka: miękka
Data wydania: 2012-02-24
Księgarnia: Onepress

Cena książki: 59,00 zł

Dodaj do koszyka Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań

Tagi: ÅšwiÄ…teczne prezenty

Twórz smakowite ujÄ™cia!

  • Jaki sprzÄ™t wybrać do fotografowania smakoÅ‚yków?
  • Jak oÅ›wietlić posiÅ‚ek do fotografii?
  • Jak sfotografować lody?


Myślisz, że żadna fotografia już Cię nie zaskoczy?


""

Umiesz robić portrety, wiesz, co liczy siÄ™ przy kadrowaniu krajobrazów, nieobce sÄ… Ci zdjÄ™cia zwierzÄ…t… Ale to przecież nie wszystko! Uwaga! Oddajemy w Twoje rÄ™ce unikalnÄ… książkÄ™ poÅ›wiÄ™conÄ… fotografowaniu jedzenia. Desery, kolacje, owoce, bakalie, hamburgery, torty… Brzmi smakowicie? Nie pokazuj tych zdjęć przyjacioÅ‚om na diecie! MogÄ… przybrać na wadze od samego patrzenia na atrakcyjne ujÄ™cia, które bÄ™dziesz robiÅ‚ po lekturze tej książki. To wyborna strawa dla ducha, przeznaczona zarówno dla domowych miÅ‚oÅ›ników kulinarnej fotografii, jak i dla tych, który z fotografowaniem daÅ„ wiążą nadziejÄ™ na przyszÅ‚Ä… karierÄ™.


""


DziÄ™ki tej niezwykÅ‚ej książce w mig opanujesz wiedzÄ™, która pozwoli Ci uwiecznić Twoje kulinarne dzieÅ‚a. Jak mówi stare powiedzenie, upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu, czyli dobrze zjesz, a przy tym zrobisz fantastyczne zdjÄ™cia. PamiÄ™taj o jednej żelaznej zasadzie: najpierw fotografujesz, potem konsumujesz! Na poczÄ…tek zdobÄ™dziesz trochÄ™ wiedzy teoretycznej, dotyczÄ…cej sprzÄ™tu, kompozycji oraz sposobu oÅ›wietlenia fotografowanego obiektu. Potem odkryjesz, jak sfotografować dania gÅ‚ówne, dania smażone, sosy, napoje oraz przyrzÄ…dy do jedzenia. A jeszcze później nauczysz siÄ™ obrabiać zdjÄ™cia w cyfrowej ciemni - dodawać efekty, korygować wady i udostÄ™pniać efekty Twojej pracy.
Smacznego!

Uwiecznij Twoje kulinarne osiągnięcia!

"" "" ""

Obejrzyj recenzjÄ™ video od Kotlet.tv:


i od Ziołowy Zakątek:


Dodaj do koszyka Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań

 

Osoby które kupowały "Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań", wybierały także:

  • Driven. NamiÄ™tność silniejsza niż ból
  • Pokusy i Å‚akocie. Niezbyt grzeczna rzecz o miÅ‚oÅ›ci
  • Pies wojny. Jak oficer SAS staÅ‚ siÄ™ pionkiem w afrykaÅ„skiej wojnie o ropÄ™
  • Maraton. Trening metodÄ… Gallowaya
  • ABC SeksualnoÅ›ci

Dodaj do koszyka Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań

Spis treści

Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań -- spis treści

O autorce (3)

Wstęp (17)

Rozdział 1. Podstawy fotografii (23)

  • ÅšwiatÅ‚o jest wszystkim (24)
  • Szmery-bajery, czyli czy aparat ma znaczenie (25)
  • Poznaj podstawy (27)
  • Dylematy zwiÄ…zane z jakoÅ›ciÄ… obrazu (30)
  • Wypracuj styl (33)

Rozdział 2. Ustawienia i tryby działania aparatu fotograficznego (37)

  • Ekspozycja (38)
    • PrzysÅ‚ona (38)
    • Czas naÅ›wietlania (40)
    • CzuÅ‚ość ISO (42)
    • W poszukiwaniu równowagi (44)
    • Pomiar natężenia Å›wiatÅ‚a (45)
  • Balans bieli (45)
  • Tryby fotografowania (49)
    • Tryb automatyczny (49)
    • Tryb manualny (49)
    • Tryb preselekcji przysÅ‚ony (50)
    • Tryb preselekcji czasu naÅ›wietlania (54)

Rozdział 3. Fotografowanie w świetle naturalnym (59)

  • ÅšwiatÅ‚o ostre, Å›wiatÅ‚o miÄ™kkie (60)
    • ÅšwiatÅ‚o ostre (61)
    • ÅšwiatÅ‚o miÄ™kkie (62)
  • Odbijanie i rozpraszanie Å›wiatÅ‚a (63)
    • Dyfuzory (63)
    • Blendy (65)
    • Różne sposoby rozpraszania i odbijania (68)
  • Naturalne źródÅ‚a Å›wiatÅ‚a (72)
    • ÅšwiatÅ‚o w plenerze (72)
    • ÅšwiatÅ‚o wpadajÄ…ce przez okno (75)
  • ÅšwiatÅ‚o w roli narratora (79)
  • Szukanie kierunku (80)
    • OÅ›wietlenie z przodu (80)
    • OÅ›wietlenie z tyÅ‚u (80)
    • OÅ›wietlenie z boku (83)

Rozdział 4. Fotografowanie w świetle sztucznym (89)

  • SprzÄ™t oÅ›wietleniowy (90)
  • Zestaw studyjny (90)
    • Lampy (91)
    • Parasole (92)
    • Dyfuzory (93)
  • Konfigurowanie oÅ›wietlenia (94)
    • ÅšwiatÅ‚a studyjne i parasole (95)
    • Rozpraszanie Å›wiatÅ‚a przy użyciu dyfuzorów (96)
    • Wbudowany flesz (98)
  • ZewnÄ™trzna lampa bÅ‚yskowa (103)
    • Ustawienia zewnÄ™trznej lampy bÅ‚yskowej (104)
    • Lampa bÅ‚yskowa, nie caÅ‚kiem zewnÄ™trzna (104)
  • Na falach radiowych (110)
    • Wyzwalacze radiowe (110)
  • OÅ›wietlenie wolnostojÄ…ce i softboksy (112)
    • OÅ›wietlenie wolnostojÄ…ce i żarówki (112)
    • Softboksy, namioty bezcieniowe, maÅ‚e rozpraszacze (113)

Rozdział 5. Kompozycja (117)

  • Umiejscowienie gÅ‚ównego tematu (118)
    • Asymetria (118)
    • Åšrodek kadru (123)
  • ReguÅ‚a trójpodziaÅ‚u (125)
  • Centrum uwagi (130)
  • GÅ‚Ä™bia ostroÅ›ci (133)
  • Perspektywa (138)
  • KÄ…t widzenia (142)
    • Z poziomu oczu (142)
    • Znad gÅ‚owy (143)
    • UjÄ™cie "trzy czwarte" (144)

Rozdział 6. Przygotowanie do sesji (147)

  • Przygotowywanie Å›rodowiska pracy (148)
    • Lokalizacja (150)
    • DostÄ™pność (151)
  • Planowanie ujÄ™cia (153)
    • Zapoznaj siÄ™ z przepisem (153)
    • Rzut oka na menu (159)
  • Dobór przybrania (162)
  • Aranżowanie sceny (165)
    • Pokaż i opowiedz (168)
  • Danie w roli gÅ‚ównej (170)
    • Rekwizyty (170)
    • TÅ‚a (174)
    • Nakrycia i obrusy (177)
  • Wysokość i kolor - sposoby na dopeÅ‚nienie i urozmaicenie sceny (180)
    • WysokoÅ›ci (180)
    • Kolory (182)
  • Fotografowanie "na uwiÄ™zi" (184)

Rozdział 7. Stylizacja (189)

  • Przyprawy i zioÅ‚a (191)
  • Pieczywo (193)
  • Bakalie (194)
  • Owoce i warzywa (195)
    • Owoce (195)
    • Warzywa (199)
  • Sosy (207)
  • Danie gÅ‚ówne (213)
    • Dania rybne i miÄ™sne (213)
    • Gulasze, zapiekanki, makarony (219)
    • Dekorowanie spaghetti z grillowanym Å‚ososiem (220)
    • Hamburgery i kanapki (222)
  • Smażone i pieczone Å›niadaniowe pysznoÅ›ci (225)
  • Desery (228)
    • Torty, ciasta i ciastka (228)
    • Ciasta z owocami (231)
    • Lody i zimne przysmaki (231)
  • GorÄ…ce i zimne napoje (236)
    • Naczynia (237)
    • Napoje gorÄ…ce (237)
    • Zimne napoje (238)
    • Ozdoby (238)
  • Pomocne narzÄ™dzia (239)
    • Pincety (240)
    • BaweÅ‚niane patyczki (240)
    • Papierowe rÄ™czniki (241)
    • PÄ™dzelki artystyczne (241)
    • Zraszacze (241)
    • MiÄ™kkie buteleczki (242)
    • SÅ‚omki (242)

Rozdział 8. Postprodukcja (245)

  • Kopiowanie (246)
    • Przewody (246)
    • Czytniki kart pamiÄ™ci (246)
    • Rozmiar plików (247)
  • Edycja (247)
    • Programy do edycji zdjęć (248)
    • Korekcja i retusz (250)
    • PrzestrzeÅ„ barw (251)
    • Efekty (251)
  • Przechowywanie (252)
  • Kopie zapasowe i archiwizacja (254)
  • UdostÄ™pnianie zdjęć (255)
    • E-mail (255)
    • Serwisy do udostÄ™pniania i wymiany plików (256)
    • FTP (File Transfer Protocol) (256)
    • Dropbox (257)
    • Drukowanie (257)
  • Prawa autorskie (258)

Dodatki (261)

  • Dodatek A. SÅ‚owniczek (261)
  • Dodatek B. SprzÄ™t (267)
  • Dodatek C. Ciekawe źródÅ‚a informacji (271)

Skorowidz (281)

Dodaj do koszyka Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań

Code, Publish & WebDesing by CATALIST.com.pl



(c) 2005-2024 CATALIST agencja interaktywna, znaki firmowe należą do wydawnictwa Helion S.A.