Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań - Onepress
Tytuł oryginału: Plate to Pixel: Digital Food Photography& Styling
Tłumaczenie: Piotr Cieślak
ISBN: 978-83-246-3756-0
stron: 288, Format: 200x230 , okładka: miękka
Data wydania: 2012-02-24
Księgarnia: Onepress
Cena książki: 59,00 zł
Twórz smakowite ujÄ™cia!
- Jaki sprzÄ™t wybrać do fotografowania smakoÅ‚yków?
- Jak oświetlić posiłek do fotografii?
- Jak sfotografować lody?
Myślisz, że żadna fotografia już Cię nie zaskoczy?
Umiesz robić portrety, wiesz, co liczy siÄ™ przy kadrowaniu krajobrazów, nieobce sÄ… Ci zdjÄ™cia zwierzÄ…t… Ale to przecież nie wszystko! Uwaga! Oddajemy w Twoje rÄ™ce unikalnÄ… książkÄ™ poÅ›wiÄ™conÄ… fotografowaniu jedzenia. Desery, kolacje, owoce, bakalie, hamburgery, torty… Brzmi smakowicie? Nie pokazuj tych zdjęć przyjacioÅ‚om na diecie! MogÄ… przybrać na wadze od samego patrzenia na atrakcyjne ujÄ™cia, które bÄ™dziesz robiÅ‚ po lekturze tej książki. To wyborna strawa dla ducha, przeznaczona zarówno dla domowych miÅ‚oÅ›ników kulinarnej fotografii, jak i dla tych, który z fotografowaniem daÅ„ wiążą nadziejÄ™ na przyszÅ‚Ä… karierÄ™.
DziÄ™ki tej niezwykÅ‚ej książce w mig opanujesz wiedzÄ™, która pozwoli Ci uwiecznić Twoje kulinarne dzieÅ‚a. Jak mówi stare powiedzenie, upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu, czyli dobrze zjesz, a przy tym zrobisz fantastyczne zdjÄ™cia. PamiÄ™taj o jednej żelaznej zasadzie: najpierw fotografujesz, potem konsumujesz! Na poczÄ…tek zdobÄ™dziesz trochÄ™ wiedzy teoretycznej, dotyczÄ…cej sprzÄ™tu, kompozycji oraz sposobu oÅ›wietlenia fotografowanego obiektu. Potem odkryjesz, jak sfotografować dania gÅ‚ówne, dania smażone, sosy, napoje oraz przyrzÄ…dy do jedzenia. A jeszcze później nauczysz siÄ™ obrabiać zdjÄ™cia w cyfrowej ciemni - dodawać efekty, korygować wady i udostÄ™pniać efekty Twojej pracy.
Smacznego!
Uwiecznij Twoje kulinarne osiągnięcia!
Obejrzyj recenzjÄ™ video od Kotlet.tv:
i od Ziołowy Zakątek:
Osoby które kupowały "Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań", wybierały także:
- Driven. Namiętność silniejsza niż ból 47,78 zł, (12,90 zł -73%)
- Pokusy i łakocie. Niezbyt grzeczna rzecz o miłości 39,67 zł, (11,90 zł -70%)
- Pies wojny. Jak oficer SAS stał się pionkiem w afrykańskiej wojnie o ropę 39,67 zł, (11,90 zł -70%)
- Maraton. Trening metodą Gallowaya 38,39 zł, (11,90 zł -69%)
- ABC Seksualności 34,06 zł, (10,90 zł -68%)
Spis treści
Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań -- spis treści
O autorce (3)
Wstęp (17)
Rozdział 1. Podstawy fotografii (23)
- Światło jest wszystkim (24)
- Szmery-bajery, czyli czy aparat ma znaczenie (25)
- Poznaj podstawy (27)
- Dylematy związane z jakością obrazu (30)
- Wypracuj styl (33)
Rozdział 2. Ustawienia i tryby działania aparatu fotograficznego (37)
- Ekspozycja (38)
- Przysłona (38)
- Czas naświetlania (40)
- Czułość ISO (42)
- W poszukiwaniu równowagi (44)
- Pomiar natężenia światła (45)
- Balans bieli (45)
- Tryby fotografowania (49)
- Tryb automatyczny (49)
- Tryb manualny (49)
- Tryb preselekcji przysłony (50)
- Tryb preselekcji czasu naświetlania (54)
Rozdział 3. Fotografowanie w świetle naturalnym (59)
- Światło ostre, światło miękkie (60)
- Światło ostre (61)
- Światło miękkie (62)
- Odbijanie i rozpraszanie światła (63)
- Dyfuzory (63)
- Blendy (65)
- Różne sposoby rozpraszania i odbijania (68)
- Naturalne źródÅ‚a Å›wiatÅ‚a (72)
- Światło w plenerze (72)
- Światło wpadające przez okno (75)
- Światło w roli narratora (79)
- Szukanie kierunku (80)
- Oświetlenie z przodu (80)
- Oświetlenie z tyłu (80)
- Oświetlenie z boku (83)
Rozdział 4. Fotografowanie w świetle sztucznym (89)
- Sprzęt oświetleniowy (90)
- Zestaw studyjny (90)
- Lampy (91)
- Parasole (92)
- Dyfuzory (93)
- Konfigurowanie oświetlenia (94)
- Światła studyjne i parasole (95)
- Rozpraszanie Å›wiatÅ‚a przy użyciu dyfuzorów (96)
- Wbudowany flesz (98)
- Zewnętrzna lampa błyskowa (103)
- Ustawienia zewnętrznej lampy błyskowej (104)
- Lampa błyskowa, nie całkiem zewnętrzna (104)
- Na falach radiowych (110)
- Wyzwalacze radiowe (110)
- Oświetlenie wolnostojące i softboksy (112)
- OÅ›wietlenie wolnostojÄ…ce i żarówki (112)
- Softboksy, namioty bezcieniowe, małe rozpraszacze (113)
Rozdział 5. Kompozycja (117)
- Umiejscowienie gÅ‚ównego tematu (118)
- Asymetria (118)
- Åšrodek kadru (123)
- ReguÅ‚a trójpodziaÅ‚u (125)
- Centrum uwagi (130)
- Głębia ostrości (133)
- Perspektywa (138)
- KÄ…t widzenia (142)
- Z poziomu oczu (142)
- Znad głowy (143)
- Ujęcie "trzy czwarte" (144)
Rozdział 6. Przygotowanie do sesji (147)
- Przygotowywanie środowiska pracy (148)
- Lokalizacja (150)
- Dostępność (151)
- Planowanie ujęcia (153)
- Zapoznaj siÄ™ z przepisem (153)
- Rzut oka na menu (159)
- Dobór przybrania (162)
- Aranżowanie sceny (165)
- Pokaż i opowiedz (168)
- Danie w roli gÅ‚ównej (170)
- Rekwizyty (170)
- TÅ‚a (174)
- Nakrycia i obrusy (177)
- Wysokość i kolor - sposoby na dopełnienie i urozmaicenie sceny (180)
- Wysokości (180)
- Kolory (182)
- Fotografowanie "na uwięzi" (184)
Rozdział 7. Stylizacja (189)
- Przyprawy i zioła (191)
- Pieczywo (193)
- Bakalie (194)
- Owoce i warzywa (195)
- Owoce (195)
- Warzywa (199)
- Sosy (207)
- Danie gÅ‚ówne (213)
- Dania rybne i mięsne (213)
- Gulasze, zapiekanki, makarony (219)
- Dekorowanie spaghetti z grillowanym Å‚ososiem (220)
- Hamburgery i kanapki (222)
- Smażone i pieczone śniadaniowe pyszności (225)
- Desery (228)
- Torty, ciasta i ciastka (228)
- Ciasta z owocami (231)
- Lody i zimne przysmaki (231)
- GorÄ…ce i zimne napoje (236)
- Naczynia (237)
- Napoje gorÄ…ce (237)
- Zimne napoje (238)
- Ozdoby (238)
- Pomocne narzędzia (239)
- Pincety (240)
- Bawełniane patyczki (240)
- Papierowe ręczniki (241)
- Pędzelki artystyczne (241)
- Zraszacze (241)
- Miękkie buteleczki (242)
- SÅ‚omki (242)
Rozdział 8. Postprodukcja (245)
- Kopiowanie (246)
- Przewody (246)
- Czytniki kart pamięci (246)
- Rozmiar plików (247)
- Edycja (247)
- Programy do edycji zdjęć (248)
- Korekcja i retusz (250)
- Przestrzeń barw (251)
- Efekty (251)
- Przechowywanie (252)
- Kopie zapasowe i archiwizacja (254)
- Udostępnianie zdjęć (255)
- E-mail (255)
- Serwisy do udostÄ™pniania i wymiany plików (256)
- FTP (File Transfer Protocol) (256)
- Dropbox (257)
- Drukowanie (257)
- Prawa autorskie (258)
Dodatki (261)
- Dodatek A. SÅ‚owniczek (261)
- Dodatek B. Sprzęt (267)
- Dodatek C. Ciekawe źródÅ‚a informacji (271)
Skorowidz (281)