reklama - zainteresowany?

Przedsi - Onepress

Przedsi
ebook
Autor: Sylwia Skrzypek-Ahmed, Olena Ivashko
ISBN: 978-83-66159-98-3
stron: 315, Format: ebook
Data wydania: 2023-01-01
Księgarnia: Onepress

Cena książki: 45,50 zł (poprzednio: 70,00 zł)
Oszczędzasz: 35% (-24,50 zł)

Nakład wyczerpany

Monografia przedstawia problematyk

Spis treści

Przedsiębiorczość i innowacje w edukacji, biznesie i samorządzie eBook -- spis treści

WSTĘP

Magdalena Łukawska–Malicka
INNOWACYJNOŚĆ W SEKTORZE MAŁYCH I ŚREDNICH
PRZEDSIĘBIORCÓW W POLSCE
1. Zagadnienia wstępne
2. Innowacyjność przedsiębiorstw w sektorze małych i średnich
przedsiębiorców
3. Innowacyjność w sektorze MŚP w Polsce
4. Bariery ograniczające wdrażanie innowacyjności w sektorze MŚP
5. Podsumowanie
Bibliografia

Iwona Koza
RÓŻNORODNOŚĆ I ROZWÓJ TECHNOLOGICZNY JAKO PRZEJAWY
INNOWACYJNOŚCI
1. Wprowadzenie
2. Innowacyjność widziana w różnorodności
3. Innowacyjność widziana w rozwoju technologicznym
4. Metodologia
5. Badania
6. Podsumowanie
Bibliografia

Piotr Zawada
SREBRNA EKONOMIA A INNOWACJE – STUDIUM PRZYPADKU
HOCARE2.0
1. Wstęp i uzasadnienie wyboru obszaru dociekań naukowych
Wokół metodologii badawczej
Innowacje – przybliżenie problematyki
2. HoCare 2.0 – Program wsparcia instytucji współtworzących produkty
dla seniorów 
3. Sieć laboratoriów współtworzenia
4. Narzędzia zastosowane w projekcie hocare2.0
5. Szkolenia z nowych zastosowań e-usług
6. Działania pilotażowe
7. Podsumowanie
Bibliografia

Magdalena Twardowska
GRYWALIZACJA JAKO INNOWACYJNE NARZĘDZIE BIZNESOWE
1. Wprowadzenie
2. Gra i grywalizacja
3. Obszary biznesowe wykorzystujące grywalizację
3.1. Grywalizacja w zarządzaniu zasobami ludzkimi
3.2. Grywalizacja w marketingu
4. Podsumowanie
Bibliografia

Arkadiusz Małek, Ilona Dąbrowska
ROLA PARKÓW NAUKOWO-TECHNOLOGICZNYCH W BADANIACH
I PROMOCJI INNOWACYJNYCH TECHNOLOGII
1. Wprowadzenie
2. Obiekty badań
3. Pomiar energii produkowanej przez system fotowoltaiczny
4. Zapotrzebowanie budynku lpnt na energię elektryczną
5. Ładowarka ecomoto
6. Promocja innowacyjnych rozwiązań przez Lubelski Park
Naukowo-Technologiczny
7. Podsumowanie 
Bibliografia

Piotr Zawada
INNOWACYJNOŚĆ WSPÓŁCZESNEGO BIZNESU – STUDIUM
WYBRANEGO PROJEKTU WSPARCIA PRZEDSIĘBIORSTW TYPU
START-UP
1. Wprowadzenie
2. Metoda badawcza, opinie ekspertów
3. Podsumowanie 
Bibliografia 

Tomasz Wołowiec
GOOD GOVERNANCE CONCEPT – IMPLICATIONS FOR THE PUBLIC
ADMINISTRATION MANAGEMENT PROCESS
Introduction
1. Concept of good governance
2. Examples of good governance 
3. Concept and assumptions of new public management – new public
management
4. Main models od public administration management
5. Npm as a doctrine of public sector management and its critical approach
6. Public administration efficiency
7. Decentralisation processes in public administration
Conclusions
References

Sylwia Skrzypek-Ahmed, Magda Ahmed
FORMULATING A MARKETING STRATEGY – NEW TRENDS
AND TOOLS IN MARKETING MANAGEMENT IN 2022
Introduction
1. Competitive strategy
2. The general concept of a company strategy
3. Selected action strategies on global markets
3.1. Global quality strategy
3.2. Distribution channel strategy
3.3. Focus strategy
3.4. Market leader strategy
3.5. Product brand strategy
3.6. Market followers’ strategy
3.7. Market niche strategy
3.8. Defense strategy
3.9. Offensive strategy
3.10. Market challenger strategy
4. International marketing strategy
5. Ways of creating an international marketing strategy
6. Pricing, distribution and promotion strategy
7. Trends in international marketing in the context of changes
in management
References

Sylwester Bogacki
DECYZJE MENEDŻERSKIE A RYZYKO EKONOMICZNE 
1. Wprowadzenie
2. Ryzyko w działalności gospodarczej (zarys problematyki)
3. Ryzyko a oszczędzanie podatkowe (tax savings) 
4. Skutki ekonomiczne opodatkowania
5. Decyzje menedżerskie a kwestie opodatkowania
6. Ryzyko a decyzje menedżerskie: aspekty postrzegania niepewności
i wartości
Bibliografia 

Katarzyna Popik-Konarzewska, Łukasz Wojciechowski
KONTROLA ZARZĄDCZA W POLSCE JAKO ELEMENT
WSPOMAGANIA EFEKTYWNEGO ZARZĄDZANIA JEDNOSTKAMI
SAMORZĄDU TERYTORIALNEGO
1. Wprowadzenie
2. Ogólne zasady realizacji kontroli zarządczej
3. Kontrola zarządcza w samorządzie terytorialnym
4. Elementy kontroli zarządczej wspomagające efektywne
zarządzanie w JST
5. Podsumowanie
Bibliografia

Magda Ahmed
ORGANIZATIONAL STRUCTURES IN PUBLIC ORGANIZATIONS –
CONTEXT OF ECONOMIC AND MANAGEMENT EFFICIENCY
1. Introduction
2. Basic types of organisational structures
3. Span of management and organisational structures
4, Advantages and advantages of different organisational structures
5. Conclusions
Bibliography

Łukasz Wojciechowski
SELECTED ISSUES OF THE PUBLIC SECTOR RATIONALIZATION IN POLAND
– ECONOMIC AND MANAGERIAL BACKGROUND
1. Introduction
2. Literature review
3. Research findings
4. New management in the public sector
5. The impact of the pandemic on the public finance sector –
selected aspects
5. How to modernise public finance law regulations
6. Economic directions of reforms
of the self-government sector finances
7. Conclusion
References

Agnieszka Żywicka, Katarzyna Popik-Konarzewska
WPŁYW CERTYFIKACJI I OZNAKOWANIA EKOLOGICZNEGO
PRODUKTU NA KONKURENCYJNOŚĆ RYNKOWĄ
PRZEDSIĘBIORCY – UWARUNKOWANIA PRAWNE
1. Wprowadzenie
2. Produkt ekologiczny
3. Prawny mechanizm procesu certyfikacji i procedura
4. Dane statystyczne potwierdzające wzrost znaczenia certyfikatu
EU ecolabel
5. Podsumowanie
Bibliografia

Ewelina Szrek
OCHRONA PRAW KONSUMENTÓW W DOBIE KRYZYSU ZWIĄZANEGO
Z COVID-19, ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIEM NIEKTÓRYCH
ASPEKTÓW SPOŁECZEŃSTWA INFORMACYJNEGO
1. Wprowadzenie
2. Definicja społeczeństwa informacyjnego oraz handlu elektronicznego
w prawie wspólnotowym
3. Realizacja zasady autonomii woli konsumenta oraz ochrony przez
informację w internecie
4. Specyficzne zagrożenia dla konsumentów w dobie pandemii COVID-19
i podejmowane środki zaradcze
5. Działania legislacyjne na szczeblu Unii Europejskiej na rzecz ochrony
konsumentów na bazie doświadczeń kryzysu COVID-19 
6. Podsumowanie
Bibliografia

Wojciech Bocheński
IMPACT OF THE COVID-19 PANDEMIC ON THE GYM AND FITNESS
CLUB INDUSTRY IN POLAND
1. Introduction
2. What and for whom - research assumptions? 
3. Factors affecting demand in the fitness club industry
4. Factors that affect supply the fitness club industry
5. Conclusions
References

Iryna Hrynchyshyn, Olena Ivashko
TERRITORIAL COMMUNITY: SCIENTIFIC APPROACHES
TO RESEARCH AND IDENTIFICATION OF SYSTEM
CHARACTERISTICS
Introduction
1. Approaches to the interpretation of the essence of territorial
communities
2. Features of the territorial community
3. Functions of the territorial community
4. Features of territorial communities: EU vs Ukraine
5. Conclusions
References

Mykola Karlin, Nataliia Prots, Vasyl Prots
FISCAL DECENTRALIZATION IN UKRAINE AND THE EXPERIENCE
OF EU COUNTRIES
Introduction
1. Problems of fiscal decentralisation in Ukraine
2. Results of fiscal decentralisation in Ukraine and the EU countries
3. Indicators of financial decentralisation
4. Proposals for improving the system of income distribution
Conclusions
Reference

Elżbieta Ważna
ROLA I ZNACZENIE BIEGŁEGO REWIDENTA W PIERWSZEJ
OFERCIE PUBLICZNEJ
1. Wprowadzenie
2. Przygotowanie pierwszej oferty publicznej i wybór doradców
3. Rola biegłego rewidenta w przygotowaniu pierwszej oferty publicznej 
4. Istota i znaczenie publikacji raportów biegłych rewidentów
z badania sprawozdań finansowych
5. Podsumowanie
Bibliografia

Elżbieta Ważna
BUDŻET ZADANIOWY JAKO FORMA ZARZĄDZANIA WYDATKAMI
W JST NA PRZYKŁADZIE GMIN
1. Wprowadzenie
2. Pojęcie budżetu zadaniowego
3. Budżet jednostek samorządu terytorialnego
4. Wydatki jednostek samorządu terytorialnego na przykładzie gminy
5. Ewidencja wydatków i kosztów budżetowych
6. Podsumowanie
Bibliografia

Zdzisław Szymański
PRODUKCJA JAKO KATEGORIA EKONOMII NARODOWEJ
STANISŁAWA GŁĄBIŃSKIEGO
1. Życie i prace stanisława głąbińskiego. Koncepcja ekonomii narodowej
2. Pojęcie produkcji
2.1. Produkcja jako twórcza praca społeczeństwa
2.2. Produkcja a zasada racjonalnego gospodarowania
3. Rodzaje produkcji i jej organizacja
3.1. Relacja między produkcją a konsumpcją i podziałem pracy
3.2. Dwa typy produkcji: prosta i przedsiębiorcza
3.3. Zalety i wady wielkich i małych przedsiębiorstw
3.4. Produkcja ekstensywna i intensywna
3.5. Produkcja przedsiębiorcza a produkcja kolektywna
4. Czynniki produkcji
4.1. Aktywne czynniki produkcji – rola człowieka
4.2. Bierne czynniki produkcji
5. Czynniki produkcji a gałęzie produkcji społecznej
6. Podsumowanie
Bibliografia

Code, Publish & WebDesing by CATALIST.com.pl



(c) 2005-2024 CATALIST agencja interaktywna, znaki firmowe należą do wydawnictwa Helion S.A.