reklama - zainteresowany?

Marketing produktów regionalnych na europejskim rynku żywności - Onepress

Marketing produktów regionalnych na europejskim rynku żywności
ebook
Autor: Tomasz Domański, Paweł Bryła
ISBN: 978-8-3796-9038-1
stron: 296, Format: ebook
Data wydania: 2014-06-27
Księgarnia: Onepress

Cena książki: 12,76 zł (poprzednio: 17,72 zł)
Oszczędzasz: 28% (-4,96 zł)

Dodaj do koszyka Marketing produktów regionalnych na europejskim rynku żywności

Tagi: Marketing

Wzrost zainteresowania regionalnymi produktami żywnoÅ›ciowymi wynika w dużym stopniu ze zmÄ™czenia konsumentów ofertÄ… produktów masowych. Nowym trendem zachowaÅ„ nabywców produktów żywnoÅ›ciowych jest poszukiwanie zdrowych produktów o unikatowych atrybutach. Mamy tutaj do czynienia z rosnÄ…cÄ… Å›wiadomoÅ›ciÄ… konsumentów oraz z coraz wiÄ™kszÄ… dbaÅ‚oÅ›ciÄ… o zdrowy tryb życia. WspóÅ‚czesny konsument jest także coraz bardziej otwarty na poznawanie różnych regionów i to zarówno w skali swego kraju, jak i caÅ‚ej Europy.

W procesie konsumpcji produktów żywnoÅ›ciowych obserwujemy wyraźny trend do poszukiwania autentycznych wartoÅ›ci i zwiÄ…zanych z nimi produktów. W kontekÅ›cie europejskim należy także podkreÅ›lić umacnianie roli regulacji unijnych, które sÅ‚użą ochronie produktów regionalnych oraz unikatowych metod wytwarzania.

Z marketingowego punktu widzenia produkty regionalne stwarzajÄ… szereg zupeÅ‚nie nowych możliwoÅ›ci dla innowacyjnych dziaÅ‚aÅ„ marketingowych. DziaÅ‚ania te wpisujÄ… siÄ™ w szeroki nurt marketingu sensorycznego i nostalgicznego, gdyż w przypadku żywnoÅ›ci zmysÅ‚owe walory produktu majÄ… kluczowe znaczenie. Należy podkreÅ›lić także fakt, że wiÄ™kszość produktów regionalnych jest wytwarzanych przez maÅ‚e i Å›rednie przedsiÄ™biorstwa. Innowacje marketingowe tej kategorii firm dotyczÄ… gÅ‚ównie sfery komunikacji marketingowej oraz nowoczesnych kanaÅ‚ów dystrybucji.

W sferze komunikacji marketingowej dziaÅ‚ania te dotyczÄ… strategii budowania marki oraz wykorzystania nowoczesnych kanaÅ‚ów komunikacji marketingowej.

W sferze nowoczesnej dystrybucji gÅ‚ównym wyzwaniem pozostaje znalezienie najbardziej efektywnych kanaÅ‚ów dystrybucji. W przypadku producentów o wiÄ™kszej skali produkcji pojawia siÄ™ również wyzwanie zwiÄ…zane z wejÅ›ciem z produktami regionalnymi do nowoczesnych kanaÅ‚ów masowej dystrybucji.

Osobnym wyzwaniem dla regionalnych produktów żywnoÅ›ciowych sÄ… strategie eksportu i próby penetrowania rynków zagranicznych. MożliwoÅ›ci marketingowe sÄ… w tym zakresie zdeterminowane skalÄ… produkcji, a także wykorzystaniem w tej strategii różnego rodzaju dobrowolnych zrzeszeÅ„ i konsorcjów producenckich. 

Dodaj do koszyka Marketing produktów regionalnych na europejskim rynku żywności

Spis treści

Marketing produktów regionalnych na europejskim rynku żywności eBook -- spis treści


Wprowadzenie 8

1. Specyfika marketingu produktów regionalnych na rynku żywnoÅ›ci (PaweÅ‚ BryÅ‚a) 12
1.1. Wprowadzenie 12
1.2. Marketingowe podstawy stosowania strategii oferowania produktów regionalnych 12
1.3. Wspólnotowy system ochrony produktów regionalnych 18
1.4. Strategie oferowania produktów regionalnych w wybranych krajach czÅ‚onkowskich „starej” Unii 23
1.5. Wybrane czynniki sukcesu strategii marketingowych francuskich producentów wina 27
1.6. Polskie doÅ›wiadczenia w zakresie wspierania podmiotów oferujÄ…cych produkty regionalne 33
1.7. Specyfika zarzÄ…dzania markami kolektywnymi 36

2. DziaÅ‚ania marketingowe wytwórców regionalnych produktów żywnoÅ›ciowych posiadajÄ…cych europejskie oznaczenie jakoÅ›ci – w Å›wietle badaÅ„ ankietowych (PaweÅ‚ BryÅ‚a, Tomasz DomaÅ„ski) 44
2.1. Charakterystyka próby badanej 44
2.2. Charakterystyka osób zarzÄ…dzajÄ…cych badanymi organizacjami 53
2.3. WpÅ‚yw europejskiego oznaczenia jakoÅ›ci na rozwój organizacji 55
2.4. Charakterystyka strategii oferowania produktów regionalnych 60
2.5. Charakterystyka dziaÅ‚aÅ„ marketingowych producentów żywnoÅ›ci regionalnej 65
2.6. Charakterystyka strategii rozwoju badanych organizacji 76

3. Strategie organizacji wytwarzajÄ…cych wyroby wpisane na ListÄ™ produktów tradycyjnych – wyniki badania ankietowego (PaweÅ‚ BryÅ‚a, Tomasz DomaÅ„ski) 82
3.1. Charakterystyka próby badanej 82
3.2. Charakterystyka osób zarzÄ…dzajÄ…cych badanymi organizacjami 88
3.3. WpÅ‚yw wpisu na ListÄ™ Produktów Tradycyjnych na rozwój organizacji 91
3.4. Charakterystyka strategii oferowania produktów tradycyjnych 97
3.5. Charakterystyka dziaÅ‚aÅ„ marketingowych producentów żywnoÅ›ci tradycyjnej 102
3.6. Charakterystyka strategii rozwoju badanych organizacji 110

4. Strategie polskich producentów żywnoÅ›ci ekologicznej – w Å›wietle badaÅ„ ankietowych (PaweÅ‚ BryÅ‚a) 116
4.1. Charakterystyka próby badanej 116
4.2. Charakterystyka osób zarzÄ…dzajÄ…cych badanymi organizacjami 120
4.3. Wpływ uzyskania statusu producenta żywności ekologicznej
na rozwój firmy 122
4.4. Charakterystyka strategii oferowania produktów ekologicznych 127
4.5. Charakterystyka dziaÅ‚aÅ„ marketingowych producentów żywnoÅ›ci ekologicznej 132
4.6. Charakterystyka strategii rozwoju badanych organizacji 141

5. Studia przypadku wÅ‚oskich producentów szynek (Tomasz DomaÅ„ski) 146
5.1. Konsorcjum producentów szynki parmeÅ„skiej („Prosciutto di Parma”) 146
5.1.1. Istota konsorcjum producentów szynki parmeÅ„skiej 146
5.1.2. Miejsce pochodzenia produktu 147
5.1.3. MateriaÅ‚ hodowlany – surowiec miÄ™sny 148
5.2. Konsorcjum producentów szynki toskaÅ„skiej – „Prosciutto toscano” 162
5.2.1. Specyfika produktu (PDO) 162
5.2.2. Konsorcjum ochrony szynki toskaÅ„skiej („Prosciutto Toscano Consortium”) 163
5.2.3. Marketingowe dziaÅ‚ania konsorcjów produkujÄ…cych szynki 173

6. Studia przypadku wÅ‚oskich producentów sera „pecorino” (Tomasz DomaÅ„ski) 181
6.1. Konsorcjum producentów toskaÅ„skiego sera „Pecorino” 181
6.2. Konsorcjum producentów sera „Pecorino Romano” 184
6.3. Nowa generacja konsorcjów producentów sera „Pecorino” 189

7. Studia przypadku wÅ‚oskich producentów serów „parmigiano” i „Gorgonzola” (Tomasz DomaÅ„ski) 196
7.1. Konsorcjum producentów sera „Parmigiano-Reggiano” (Consorzio
del Formaggio Parmigiano-Reggiano) 196
7.2. Konsorcjum ochrony sera „Gorgonzola” 202

8. Studia przypadku wÅ‚oskich producentów octu balsamicznego (Tomasz DomaÅ„ski) 213
8.1. Konsorcjum ochrony octu balsamicznego z Modeny 213
8.2. Studia przypadku wybranych producentów octu balsamicznego 217
8.2.1. Acetaia di Giorgio 217
8.3. Studia przypadku innych producentów octu balsamicznego
z Modeny 223
8.3.1. Acetaia La Bonissima di Modena SRL 223
8.3.2. Acetaia Fini Modena SRL 225

9. Studia przypadku wÅ‚oskich producentów oliwy (Tomasz DomaÅ„ski) 226
9.1. Konsorcja producentów oliwy 226
9.2. Studium przypadku marki „Santolivo” DOP 234

10. Studium przypadku regionu toskanii jako dostawcy produktów tradycyjnych (Tomasz DomaÅ„ski) 240
10.1. Koncepcja budowania silnej marki regionu 240
10.2. Koncepcja promocji regionalnej turystyki 245
10.3. Koncepcja budowania gamy tradycyjnych produktów regionalnych 253

Zakończenie 272
Bibliografia 285
Spis tabel i wykresów 290
 

Dodaj do koszyka Marketing produktów regionalnych na europejskim rynku żywności

Code, Publish & WebDesing by CATALIST.com.pl



(c) 2005-2024 CATALIST agencja interaktywna, znaki firmowe należą do wydawnictwa Helion S.A.