reklama - zainteresowany?

Czechy. Zielony Przewodnik Michelin. Wydanie 1 - Onepress

Czechy. Zielony Przewodnik Michelin. Wydanie 1
Autor: Praca zbiorowa
ISBN: 978-83-7661-142-6
stron: 368, Format: 115x240, okładka: miękka
Data wydania: 2011-04-18
Księgarnia: Onepress

Cena książki: 42,90 zł

Dodaj do koszyka Czechy. Zielony Przewodnik Michelin. Wydanie 1

Tagi: Przewodniki

Republikę Czeską warto zwiedzać przez cały rok. Należy jednak wziąć pod uwagę to, że w lecie znacznie łatwiej znaleźć nocleg; można wtedy korzystać m.in. z sezonowej oferty akademików, pól namiotowych oraz ośrodków wczasowo-wypoczynkowych.

Podczas wakacji zdecydowanie wydłużają się również godziny zwiedzania zabytków, a w okresie jesienno- zimowym niektóre placówki są zamknięte. Lato to przede wszystkim okres wielu festiwali i imprez kulturalnych oraz ludowych. Trzeba jednak pamiętać, że właśnie w tym czasie stolicę Czech oblegają tysiące turystów z całego świata. Tłumy ludzi, wyższe ceny oraz ogólny chaos powinny więc skłonić chętnych do odwiedzenia Pragi do wybrania innego terminu.

Amatorom turystyki winnej proponujemy odkrywanie uroków Moraw Południowych wczesną jesienią. Czy dla miłośników wina może być coś piękniejszego od nabrzmiałych od słonecznej kąpieli winnych gron, winobrania, wspólnej popołudniowej biesiady w winnicy czy wiosek obchodzących doroczne święto tego szlachetnego trunku?

Jeżeli zaÅ› jesteÅ›my zapalonymi narciarzami, to oczywiÅ›cie przekraczamy czeskÄ… granicÄ™ zimÄ…. Warto siÄ™ jednak dowiedzieć, kiedy tamtejsze szkoÅ‚y planujÄ… wakacje zimowe, ponieważ wielu rodziców zabiera wtedy swoje dzieci na narty. Jeżeli nie lubimy wrzawy i zgieÅ‚ku, powinniÅ›my również sprawdzić, czy w wybranym przez nas oÅ›rodku narciarskim nie odbywa siÄ™ akurat kurs jazdy na nartach dla szkół podstawowych czy Å›rednich, tzw. lyžák.


Gwiazdki Michelin

Wszystkie przewodniki Michelin zawierają prosty i wygodny system oceny miejsc opisywanych w przewodnikach. Świetnie sprawdza się on jako wskazówka dla zwiedzających.

Trójstopniowa ocena:
*** zobacz koniecznie
** warto odwiedzić
* godne uwagi

Rzut oka na punktację, wystarczy aby zorientować się, czy dane miejsce należy do "listy obowiązkowej" punktów, które trzeba zobaczyć, czy też możemy powrócić do niego przy kolejnych odwiedzinach danego miasta, regionu lub kraju. Dzięki systemowi gwiazdek turysta otrzymuje cenną, praktyczną wskazówkę, na co należy zwrócić uwagę i co zobaczyć w pierwszej kolejności, np. gdy dysponuje się niewielką ilością czasu na zwiedzanie.

Jak to siÄ™ robi?

Wszystkie atrakcje turystyczne polecane w przewodnikach Michelin otrzymują ocenę od zera do trzech gwiazdek, przy czym trzy gwiazdki oznaczają miejsca unikatowe, które należy koniecznie odwiedzić. Aby opracować wiarygodne, praktyczne i kompletne przewodniki, ich autorzy co roku wyjeżdżają na kilkudniowe podróże studyjne, aby odwiedzić wszystkie atrakcje, wyszukać miejsca noclegowe i restauracje o dobrej jakości i w najlepszych cenach.

Podróże studyjne przygotowywane są z kilkutygodniowym wyprzedzeniem, tak aby na miejscu nie zapomnieć o niczym. To właśnie znakomita znajomość terenu oraz doświadczenie pozwalają autorom wybrać i sklasyfikować różne atrakcje, a także wnieść to małe "coś", co sprawia że przewodniki okazują się niezastąpione.

Jedyny taki system.

Aby przewodniki pozostały żywe i aktualne, informacje dotyczące poszczególnych miejsc są regularnie weryfikowane w terenie. Godziny otwarcia muzeów, adresy hoteli i restauracji, cenniki, aktualność polecanych tras, plany... wszytko to jest dokładnie sprawdzane.

Chodzi o to, by przejrzeć przewodniki od pierwszej do ostatniej linijki i upewnić się aby zawarte tam informacje są aktualne. Ma to zagwarantować czytelnikowi wiarygodne informacje i pozwolić mu uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek w czasie podróży. System tak rzetelnie i systematycznie prowadzonej weryfikacji informacji jest charakterystyczny tylko dla przewodników Michelin i został doceniony przez czytelników w 90 krajach świata.

Dodaj do koszyka Czechy. Zielony Przewodnik Michelin. Wydanie 1

 

Osoby które kupowały "Czechy. Zielony Przewodnik Michelin. Wydanie 1", wybierały także:

  • Wenecja. Przewodnik - Celownik
  • Tunezja. Smak harissy i oliwek. Wydanie 1
  • Czechy. Gospoda peÅ‚na humoru. Wydanie 3
  • Egipt. Oazy w cieniu piramid
  • Lwów. Miasto Wschodu i Zachodu. Wydanie 7

Dodaj do koszyka Czechy. Zielony Przewodnik Michelin. Wydanie 1

Spis treści

Dodaj do koszyka Czechy. Zielony Przewodnik Michelin. Wydanie 1

Code, Publish & WebDesing by CATALIST.com.pl



(c) 2005-2024 CATALIST agencja interaktywna, znaki firmowe należą do wydawnictwa Helion S.A.